ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ

Στη λαρυγγίτιδα (φλεγμονή του λάρυγγα) προσβάλλονται ο βλεννογόνος του λάρυγγα και οι φωνητικές χορδές, συχνά και ο βλεννογόνος των υπολοίπων αεραγωγών. Η νόσος προκαλείται συνήθως από ιούς και μεταδίδεται από μολυσμένα σταγονίδια. Λίγες ημέρες μετά τη μετάδοση παρουσιάζεται ένας επώδυνος ξηρός βήχας , ο οποίος θυμίζει χαρακτηριστικά σκύλο που γαβγίζει , ενώ η ομιλία βραχνιάζει σε τέτοιο βαθμό που ο ασθενής καταφέρνει μόνο να ψιθυρίζει.


Ειδική μορφή της λαρυγγίτιδας είναι η επιγλωττιτιδα , επικίνδυνη φλεγμονή των ανώτερων αναπνευστικών οδών , στην περιοχή της επιγλωττίδας , που οφείλεται κυρίως στον αμμόφιλο της ινφλουέντσας η σε στρεπτόκοκκους. Το παΐδι με επιγλωττιτιδα είναι χλωμό, αξιοσημείωτα νωθρό , μιλεί πνιχτά και παρουσιάζει διαταραχή στην κατάποση που φτάνει μέχρι και σε ανακοπή της αναπνοής, αλλά όχι σε βήχα που θυμίζει γάβγισμα. Παιδιά με επιγλωττιτιδα πρέπει να οδηγούνται αμέσως ως επείγοντα περιστατικά σε εφορεύον νοσοκομείο.


Μια δεύτερη ειδική μορφή λαρυγγίτιδας είναι η οξεία σπασμωδική λαρυγγίτιδα . Προσβάλλει συνήθως παιδιά ηλικίας από 1 έως 6 ετών. Τα αγόρια προσβάλλονται δυο φορές συχνότερα από τα κορίτσια . Τους χειμερινούς μήνες , από τον Οκτώβριο έως το Μάρτιο , παρουσιάζονται ξαφνικά , κυρίως τις νύχτες, μια οξεία βραχνάδα μαζί με βήχα που θυμίζει σκύλο που γαβγίζει , εισπνευστικός συριγμός και δύσπνοια. Στις περισσότερες περιπτώσεις , πριν από αυτή τη βραχνάδα προηγείται κάποιο ελαφρύ κρυολόγημα. Η οξεία σπασμωδική λαρυγγίτιδα διαρκεί συνήθως μόνο μια νύχτα.


Η θεραπεία εξαρτάται από τα συμπτώματα κάθε φορά. Συνήθως πολλά υγρά, καθαρός αέρας , ηρεμία βοηθούν αισθητά και αν ο γιατρός το κρίνει γίνεται χορήγηση κορτιζόνης συμφώνα με τις οδηγίες του. Σημαντικό για τα παιδιά που νοσούν είναι να βρίσκονται σε περιβάλλον μη καπνιζόντων.Ετικέτες:

0Σχόλια

Για να σχολιάσετε πρέπει να Είσοδος